• belgik

Shopstreaming

Live online shoppen met vrienden en familie


In China is het al langer een trend maar met het hele Corona-gebeuren krijgt het concept ook in onze Westerse landen steeds meer voet aan wal. Live commerce, social e-commerce, shopstreaming… allemaal termen die duiden op online shopping via livestream mét advies. Het idee is dat klanten kunnen deelnemen aan een live videochat waarbij een winkelmedewerker of misschien zelfs een bekende influencer artikelen toont, past, bekijkt en beschrijft. Als klant kijk je mee vanop de eerste rij en krijg je de gelegenheid om via chat (of rechtstreeks) vragen te stellen over de getoonde producten. Een privésessie met vrienden of familie maakt de beleving misschien zelfs nog persoonlijker en vertrouwder.


In China ontwikkelende retailers aangepaste apps via welke de hele shopbeleving plaatsvindt. Via een koopknop kan het artikel tijdens de sessie worden gekocht en betaald. De verzending kan meteen gebeuren dankzij de persoonlijke gegevens van de shopper in de app. Deze video van Alibaba toont hoe zo een livesessie eraan toegaat.


Ook lokale handelaars

Shopstreaming lijkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Kledingboetiek Domani (Heusden-Zolder) toonde tijdens de lockdown via videochat de nieuwe collectie aan vaste klanten. Artikelen die in de smaak vielen werden op een afgesproken moment aan huis bezorgd. Klanten konden de kleren even passen, waarna de niet passende artikelen terug werden meegenomen. Als dat geen service is!


Onze mening

Online shoppen is een vrij eenzame aangelegenheid en het biedt shoppers niet altijd de kans om het product ‘echt’ te zien. Livestream geeft online shopping de sociale dimensie die ontbrak en kan het retour-gedrag van shoppers verlagen. Als de sessie in de winkel zelf plaatsvindt, geeft het klanten bovendien de gelegenheid om een stukje van de winkelbeleving mee te pikken. Het hosten, vastleggen en aan elkaar praten van dergelijke livestream vraagt natuurlijk wel wat voorbereiding. Niet onbelangrijk dus om het winkelpersoneel hierop voor te bereiden of zelfs op voorhand te oefenen. Misschien lijkt het concept wat bevreemdend, maar voor digital natives zoals Generation Z ligt hier in de toekomst volgens ons toch potentieel.

9 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven