• belgik

JBC zoekt lokale merkenEchte "Plusondernemers" werken samen

Heeft JBC de oplossing gevonden?

“De oplossing voor wat? “ … zal een aandachtige lezer ongetwijfeld denken.

Retail, de modebranche in het bijzonder, heeft het al jaren moeilijk. De schuld van het internet horen we velen zeggen. Anderen leggen de schuld bij de klant omdat ze niet “Winkelhieren”.

Sommige ondernemers pakken de problematiek op een positieve manier aan.

Voor mij zijn dit zonder twijfel de winners! Want enkel een positieve attitude zal bijdragen tot succes … toch wat mij betreft. Uiteraard past die positieve attitude in deze blogsite. We verduidelijken!

Er zijn inmiddels voorbeelden genoeg van “Plusondernemers”, zoals ik ze noemde, die door inzetten van veerkracht en positiviteit een succesvolle onderneming runnen.

In dit artikel beperken we ons tot één element van hun succes: samenwerking.

Iedereen heeft steeds de mond vol van win-win, maar wat zo typisch is dat velen het licht in de ogen van een ander toch niet echt graag zien schijnen. Is dat nu typisch Vlaams, Belgisch of menselijk? Dat weet ik niet maar ik ben er al heel veel mee geconfronteerd. Je moet maar eens samenwerken met de handelaars-vereniging in een dorp, of nog moeilijker, in een stad. Van zodra je met concepten bovenkomt waar handelaars gevraagd worden om samen te werken wordt het meestal ineens moeilijk en soms zelf onmogelijk.

Ik ben ervan overtuigd dat op een juiste manier samenwerken telkens zal leiden tot succes. Uiteraard steeds onder het gezegde van “goede afspraken maken goede vrienden” of “als iedereen binnen het afgesproken kader blijft”. Mijn boekhouder gaf het laatst heel beeldend maar vooral juist aan:

“als je een stuk van de taart krijgt hangt het er niet vanaf hoe groot jouw stuk is maar hoe groot de taart is!”

En laat net vandaag JBC hiervan een mooi voorbeeld zijn in de manier hoe ze samenwerken met lokale merken.

JBC gaat samenwerking aan met kleine ondernemers

JBC is in eerste instantie steeds hard bezig geweest om de lokale verankering met hun land van oorsprong te bestendigen. Zij waren niet voor niets de eersten die licenties zoals die van Ketnet en Studio 100 in hun winkel hadden hangen. Zoals Jean-Baptiste Claes (oprichter JBC) als wielrenner, een man van het volk was, wil JBC dit volgens mij ook nog steeds blijven zijn. En nu meer dan ooit.

In mei 2020, in volle corona crisis, lanceerde JBC het idee om een soort pop-up shop-in-shop in hun winkelnetwerk te integreren waar de samenwerking met lokale merken tastbaar kon worden. Kleine ondernemers een podium geven noemen we dat. Een podium dat ze anders nooit op zo een korte periode zouden kunnen verwezenlijkt krijgen. En nog meer … nooit in de ongeziene crisis die het land doormaakte in die dagen.

De win van de ondernemers die hier mogen aan deelnemen moeten we niet verduidelijken. De win die JBC hier kan uithalen mag misschien wat verduidelijking krijgen?

Er zijn ongetwijfeld meerdere win’s voor JBC. We beperken ons momenteel tot onderstaande opsomming.

Win 1:

Door een ander, nieuw, jong, hedendaags, lokaal en origineel assortiment in de JBC winkels te brengen wordt een positieve dynamiek gecreëerd. Een dynamiek die het merk nodig had omdat het, volgens mij, een beetje te veel aan het inslapen was en zich ook te veel ging gedragen als zijn grote voorbeeld C&A.

Win 2:

JBC onderstreept hiermee wie ze echt willen zijn. Het is een Belgische modeketen. Met dit initiatief verscherpen ze de band en komen ze terug dichter bij hun doelgroep. Ze bewijzen hiermee zelf dat ze doen wat ze beloven: “er zijn voor de families in België waar elk lid van die familie zijn eigenheid en persoonlijkheid met kleding van JBC kan versterken”

Win 3:

Retailers hebben vandaag te veel verkoopoppervlakte. Webshops nemen een deel van die oppervlakte in. Het invullen van de vrijgekomen oppervlakte met concepten die uw merk kunnen versterken zijn mijn inziens de best mogelijke oplossing. Samenwerkingen die een toegevoegde waarde kunnen geven aan het “thuismerk” werken versterkend. En … deze samenwerkingen kunnen ongetwijfeld in twee richtingen versterkt worden.

Win 4:

Door een samenwerking op te zetten met lokale merken, ontwerpers, ondernemers, … bestaat de mogelijkheid om een hele nieuwe klantengroep aan te spreken. Een groep die daarvoor nog niet eens een stap in de richting van JBC zou gezet hebben.

Samenvattend:

Door hun positieve benadering laat JBC zien dat retail nog helemaal niet dood is en dat winkels naast de webshops nog veel toekomst hebben. Dat ze anders dienen ingevuld te worden staat buiten kijf. Dit project is een mooi voorbeeld en een schitterende poging. We duimen en hopen op succes!

Rond 15 augustus 2020 is dit project van start gegaan. Wij volgen het op de voet en wensen de initiatiefnemers heel veel succes toe.

LUCC 14/08/2020

35 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven