• belgik

Een wonderlijk verhaal over afvalEnkele jaren geleden was ik op vakantie in Brazilië. We sliepen in een eenvoudig hotel in het kustplaatsje Subauma in de provincie Bahia. Subauma is een geïsoleerd dorpje met ongeveer 1500 inwoners, 2 à 3 hotels, honden en katten, mannen op trippelende paarden en naast de vissersboten die aan de monding van de rio Subauma liggen heel veel prachtige natuur. Hagelwitte zandduinen, kreken met glashelder water, steeds wuivende palmbomen, felgroen struikgewas, bloemenpracht, zee, strand, steeds een beetje wind, … een omgeving die je doet wegdromen en doet mijmeren hoe de natuur hier bij ons ooit kon geweest zijn. Ik liet me vertellen dat er nog stukken “oer-natuur” in die omgeving te vinden zou zijn.

Tijdens ons verblijf maakten we geregeld wandelingen door die prachtige natuur. Plaatselijke jongeren, die een woordje Engels spraken, begeleidden ons. Ze leerden ons proeven van alles wat de natuur daar ter beschikking had. Heerlijke verse kokosnoten, mango’s vers van de bomen en guarana-bessen vol met vitamine C.

Maar dan opeens … midden op de zoveelste witte zandvlakte … plastic!

De plaatselijke jongens waren dit gewoon en zeiden dat dit van “de Chinezen” was. En ze waren klaarblijkelijk getraind om elk stukje plastic op te rapen en mee te nemen naar het dorp. Wat ze daarna met de vele zakjes, flessen, bussen, … deden weet ik niet. Ik vroeg het me af want in landen als Brazilië, waar corruptie troef is, zou het wel eens kunnen dat ze van de ene op de andere hoop worden verplaatst en er verder niets mee gebeurt.

Een tijdje geleden maakte iemand van het concept “Waste Wonders” (WW) me attent op hun verhaal. Ik was direct enthousiast en dacht onmiddellijk terug aan mijn ervaringen in Brazilië. En vooral aan de vraag die ik me stelde aangaande de uiteindelijke verwerking van die plastics die de plaatselijke jongens met volle ijver verzamelden.

Het concept Waste Wonders is een idee van het merk Govaplast.

Sinds 1995 zijn deze mensen al voortrekker in het verzamelen en recycleren van plastics. Op hun overzichtelijke website staat op de openingspagina het aantal plastic flessen die ze sinds 1995 verzamelden … 10 flessen per seconde … alstublieft!

Duurzaam ondernemen

Waste Wonders gaat een stap verder dan het zuiver recycleren van producten.

Veel verder zelf!

Waste Wonders geeft merken en bedrijven de kans om op een positieve en duurzame manier hun plastic afval een tweede leven te geven. Een tweede leven in de vorm van gebruiksproducten enerzijds maar vooral in de vorm van ondersteuning van projecten van NGO’s. Een uitgelezen manier om als merk of bedrijf je sociale verantwoordelijkheid op te nemen.

Het systeem is eenvoudig en bestaat uit 4 duidelijk omschreven stappen:

  1. Ophalen van de verzamelde plastics en vervoeren naar Govaplast door gespecialiseerde partners

  2. Wassen (en in sommige gevallen optimaliseren) van de afval voor productie

  3. Productie van de gebruiksproducten

  4. Levering van de producten aan een NGO die gekozen werd door het merk of bedrijf

Vandaag zijn er een aantal verschillende kwalitatief hoogwaardige producten (zitbanken voor buiten, picknick-tafels of bloembakken) in verschillende afmetingen waaruit gekozen kan worden. Andere ontwerpen worden momenteel bestudeerd. Het verhaal van de samenwerking met de supermarktketen Albert Heijn is een mooi en sprekend voorbeeld.


15.340 Kg plastic vond zijn weg, niet naar de vuilnisbelt, maar werd met een minimum gebruik van energie verwerkt tot Albert Heijn banken. Het afval werd op een wonderbaarlijke wijze getransformeerd tot een mooie merkdrager met een nog mooier verhaal.

Als de jongens in Brazilië vlijtig verder plastic verzamelen zal er misschien ooit een moment komen dat hun verantwoordelijk gedrag vertaald zal worden naar een beloning in de vorm van zitbanken rond het kleine voetbalplein in het dorpscentrum. LUCC 17/08/2020Meer weten over dit initiatief?

http://www.govaplast.com/nl/

https://www.wastewonders.com/

62 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven