• belgik

Een positief en duurzaam verhaal over jeans...

het bestaat... en wel hier in België!Jeans... the ugly truth

De jeans bestaat ondertussen al bijna 150 jaar. Het iconische product werd in 1873 gepatenteerd in Amerika en was oorspronkelijk bedoeld als werkbroek om zware arbeid mee te verrichten. Denim, de stof waaruit jeans wordt gemaakt, bestaat grotendeels uit katoen; in die tijd een goedkoop natuurproduct omdat het werd geoogst door slaven.

Ik hoef het waarschijnlijk niet te duiden maar de productie van jeans is in die 150 jaar nooit uit de negatieve publiciteit geweest. Ook al bestaat de slavernij niet meer, de pluk van katoen wordt in de meeste gevallen nog steeds door onderbetaalde mensen uitgevoerd. Daarnaast zijn er de verhalen van mensen die ziek worden van de kleurstoffen en chemicaliën die gebruikt worden tijdens het productieproces en de schrijnende en mensonterende omstandigheden waarin deze mensen moeten werken om het eindproduct te produceren.

Naast dit alles, heeft de jeansproductie een nefaste impact op de natuur. Zo is er bijvoorbeeld voor 1 kilo katoen (ongeveer nodig om 1 jeansbroek te maken) 8.000 liter water nodig en een kwart van de wereldwijd gebruikte insecticiden gaat naar de kweek van katoen. Kortom, jeans kunnen we dus zeker niet onder de categorie duurzame producten plaatsen!

Het verhaal van HNST

Ondertussen zijn er wel een aantal enthousiaste merken die claimen dat ze de meest duurzame jeans ter wereld produceren en verkopen. En één daarvan bevindt zich in onze eigen streek. Zo kwam ik per ongeluk het Vlaamse merk HNST tegen. Enkele slimmeriken onder onze lezers zullen direct door hebben dat HNST staat voor “HoNeST”. Ik, die uiteraard helemaal niet zo slim ben, had wat meer tijd nodig om de link te leggen.


HNST zijn jeansproducten die voor 50% bestaan uit gerecycleerde denim.

Producten die volledig hier in Europa geproduceerd worden zonder gebruik van chemicaliën of plastics, CO2 positief en 100% recycleerbaar zijn.In een korte video van Flanders DC (2019) legt Tom Duhoux, de bedenker van het merk, uit hoe hij als ondernemer een positieve impact wil maken. Klik op de afbeelding om doorverwezen te worden naar de video.


Hoe maakt HNST hun belofte waar?

Via het kringwinkel circuit worden oude gebruikte jeans ingezameld. Ongeveer de helft van de binnengebrachte jeans vinden hun weg terug naar de consument via de kringloopwinkels. De andere helft is niet meer bruikbaar voor directe verkoop en wordt gebruikt om te recycleren.

In Duitsland worden de versleten jeans verwerkt tot katoenvezels waarvan daarna in België garen worden gesponnen. Om kwalitatieve HNST garen te kunnen spinnen worden de gerecycleerde vezels voor 50% gemengd met TencelTM, een duurzame uit houtpulp gemaakte vezel.

In West-Vlaanderen worden de garens tot stof geweven. Grote rollen stof worden daarna op transport gezet naar Italië om gekleurd, gewassen en verwerkt te worden tot prachtige jeansbroeken en vesten voor dames en heren. Er worden hier geen schadelijke chemicaliën gebruikt en de arbeidsomstandigheden zijn optimaal.

Zoals Tom Duhoux het zelf meermaals zegt hebben we het hier over een echt radicaal andere jeans. Een duurzame kledingcollectie zoals geen ander die vorig jaar (2019) zelfs de Henry van de Velde eco-design award in de wacht sleepte.

Een Vlaamse design oscar als beloning voor een veelbelovende start van een mooi en positief verhaal.

We zijn heel benieuwd naar wat volgt.

LucC 23/07/2020


Meer info over HNST?

https://www.letsbehonest.eu

https://www.youtube.com/watch?v=lFMFzv2FBok


20 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven