• belgik

Als retailer iets teruggeven aan de gemeenschapHartelijk dank beste klant!

Het mechanisme bestaat sinds lang maar hoe bedanken merken en retailers hun klanten eigenlijk?

Elk merk, elke retailer is dankbaarheid verschuldigd. Dankzij en bij gratie van hun klanten kunnen ze voortbestaan.

Er zijn vandaag veel manieren om klanten te bedanken voor hun trouw. Het meest simpele is uiteraard het goedkeurende knikje die de dame achter de kassa geeft nadat er een piepgeluid weerklonk. Het bevrijdende “de betaling is ok” geluid.

BEN & JERRY’S

Meer en meer retailers bedanken vandaag hun klanten op een heel andere manier. Vroeger was dit iets dat we bijna enkel in de VS zagen. Ik denk dan aan zo’n 20 à 25 jaar geleden toen het consumptie-ijs merk Ben & Jerry’s een steile opgang in het thuisland Amerika aan het maken was.

Vooreerst hadden, en hebben, ze ongelofelijke namen voor hun ijscreaties bedacht. Ben & Jerry’s werd opgericht in 1978 door Ben Cohen en Jerry Greenfield in Vermont. Vanaf het begin kenmerkten de oprichters zich door hun onderscheidende manier van profileren. In het oog springende verpakkingen, eerlijke handel product en nooit geproefde ijservaringen zoals de toenmalige en onevenaarbare “rainforest crunch”. Waarschijnlijk was deze laatste een hint naar de financiële steun die ze jaarlijks gaven om het regenwoud te kunnen redden.

In 2000 werd het bedrijf verkocht aan de Brits-Nederlandse multinationaal Unilever die hun uiterste best doen om de geest van het merk levend te houden. Moeilijk te geloven van zo’n multinational maar ik vind dat ze daar toch goed in slagen. Of ik het geloof is uiteraard iets anders.

https://www.benjerry.com/values/issues-we-care-about/climate-justice

INNOCENT

De Innocent smoothies in het supermarktrek al gezien?

In 1999 verkochten de oprichters smoothies op een muziekfestival in de UK. Ze hingen een groot bord voor hun kraam met daarop de vraag of ze hun baan moesten opgeven om vanaf morgen nog alleen smoothies te maken. Ze lieten de klanten stemmen door twee vuilnisbakken voor hun kraam op te stellen. Boven één bak hing een “ja” en een bak met “neen”. Op het einde van het festival zagen ze dat de “ja-bak” veruit de meest succesvolle was geweest waardoor ze de volgende dag ontslag namen en nog enkel smoothies gingen maken. En zo gebeurde. Het bedrijf kende “up and downs” en is vandaag sinds 2013 voor 90% eigendom van de “Coca-Cola company”. Inderdaad, weer een multinational, zal je zeggen. Echter ook hier bleven de basiswaarden die de oorspronkelijke 3 oprichters met het merk meegaven overeind. De dankbaarheid aan hun klanten is steeds gebleven en blijft kenmerkend voor dit bedrijf. Oorspronkelijk organiseerden de oprichters jaarlijks een gratis muziekfestival in een Londens park. De aankondiging van het festival en de inkomtickets waren enkel te vinden op de verpakking van hun smoothies. In de loop der jaren verlegde de aandacht zich van het organiseren van een jaarlijks festival naar mooie verhalen van duurzaamheid in alles wat ze doen maar met vooral de nadruk op het tonen van hun dankbaarheid.

https://www.innocentdrinks.co.uk/us/our-story

TWEE VLAAMSE VERHALEN

Is die originele manier van klanten bedanken exclusief voor het Angelsaksische deel van onze wereld? Neen, uiteraard niet.

Ook in Vlaanderen zijn er retailers die, ieder op hun manier, hun dankbaarheid willen tonen aan de maatschappij. De schoenenketen Torfs probeert als familiebedrijf zorg te dragen voor elkaar én voor de maatschappij waarin we leven. Zij ondersteunen talloze menslievende en vooral duurzame projecten die door klanten en personeel jaarlijks opnieuw kunnen voorgesteld worden.

https://www.torfs.be/nl/Duurzaamheid-bij-torfs/51.html


Enkele maanden geleden, de corona-pandemie was in volle snelheid door de wereld aan het galopperen, kreeg ik 2

e-mails van het merk AS Adventure.

We spreken 11 mei 2020 16:40 uur.

De “Lock down” was in België juist opgeheven en in deze eerste email nodigt het merk je uit om terug “uit je kot” te komen.

Waarschijnlijk zal er een storm van verontwaardiging en bliksems naar het merk teruggestuurd zijn want om 22:26 diezelfde dag kregen we een e-mail met excuses mocht de term “kom terug uit uw kot” verkeerd begrepen zijn.

Een goed voorbeeld hoe je na een crisis moet communiceren zouden de specialisten zeggen.

Maar … wat echter opviel was dat 3 weken later in de volgende e-mailing een bloemlezing stond van interessante activiteiten waar je in eigen land, opgedeeld per provincie, naartoe kon gaan indien je had beslist om uit je kot te komen. Een schitterende en welgekomen hulp voor de vele Vlamingen die beslist hadden om dit jaar in eigen land door te brengen. Een mooie manier om iets relevant terug te geven aan uw klanten. Ondertussen zijn er nog een aantal e-mails binnen gekomen onder het “explore more stories” concept. Weet je niet wat te doen met de treintickets die de Belgische regering je gaf? Onder deze noemer geeft AS tips om eigen land veilig te ontdekken per trein.

Tevens worden in deze emailings geregeld mensen in het licht gesteld die iets te vertellen hebben en het verhaal van een merk als AS ondersteunen. Ondertussen heb ik dankzij As-Adventure nieuwe termen geleerd zoals enkel al het “botanisch stoepkrijten”.

Dankzij deze verhalen maakt AS-Adventure zich als merk en retailer relevant. Een boodschap die nóg sterker zou kunnen mocht ze, zoals de familie Torfs doet, ook worden doorgetrokken naar de fysieke winkels.

https://www.asadventure.com/nl/expertise-tips/outdoor/ode-aan-het-onkruid.html


LucC 23/10/2020

18 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven